Желаете ли да изпратите бюлетина?
X
Съвети за почистване на щорите у дома
Грижата за щорите зависи от техния вид и ...

Идеи за пестене на енергия у дома

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
©

Сигурно почти всички някога сме си задавали въпроса: Как бихме могли да намалим сметките си ток и да живеем по – икономично? Ето няколко идеи, които ще ни помогнат да направим дома си енергийно ефективен:

Подбирайте готварските съдове според размера на котлона – винаги когато е възможно подбирайте съдовете така, че размерът им да покрива изцяло този на котлона. В противен случай се губи енергия, която се отразява на сметката за ток.

Планирайте разположението на уредите в кухнята – важно правило, което е добре да спазвате при планиране на кухнята е хладилникът да не бъде в близост до печката, нито до отоплителни уреди, тъй като това повишава сметката за ток.

Ако ще отсъствате няколко дни от дома си, изключете захранването – ако отивате на почивка и в дома ви няма да има никой няколко дни изключете от контакта всички електроуреди без хладилника и фризера.

Редовно почиствайте филтрите на климатика – това освен, че ще ви осигури по – чист въздух, подпомага оптималната работа на уреда и намалява разхода за елекроенергия. Специалистите съветват да чистим филтрите на климатика поне веднъж месечно.

Използвайте енергоспестяващи крушки – те изразходват около 80 % по – малко ток от стандартните! В същото време осветяват също толкова добре и имат много по – дълъг срок на експлоатация.

Изберете светли цветове – ако в жилището ви няма достатъчно слънчева светлина, заложете на светли цветове в интериора му. В противен случай е много вероятно още в ранния следобед да ви се наложи да преминете към изкуствено осветление. Ако това е ежедневно, то неминуемо се отразява на сметката ви за ток.

Поставете килими на пода през зимата – ако жилището ви се отоплява трудно (и особено ако сте на първи етаж в блок), а нямате възможност да инвестирате в подово отопление може да направите дома си по – топъл, а и по – уютен с килим от естествена вълна. Те освен красиви, са и много издръжливи и създават комфортна обстановка в дома.

Изключвайте зарядните когато не ги ползвате – колко често ви се случва да изключите лаптопа или телефона от зарядното му, а самото то да остане още дълго време включено в контакта? Така то харчи ток без да върши никаква работа. И въпреки, че сумата е минимална в дългосрочен план е по – добре да си спестявате подобни ненужни харчове.

Не поставяйте мебели и завеси пред радиаторите – всякакви предмети, дрехи и мебели, поставени пред или върху радиатора пречат на работата му и нарушават топлообменът между него и въздухът в стаята. Така уредът отчита много повече енергия, а помещението не може да се затопли качествено.

Перете на ниска температура – това освен, че ще запази здравината и добрия вид на тъканите, ще спести и енергия. Вече се предлагат достатъчно добри перилни препарати за пране на ниска температура, а дори и за студена вода. Освен това избягвайте да пускате пералнята полупразна.

Снабдете се със Smart home система – „Умният термостат“ ще помогне за оптималната работа на уредите ви и освен, че позволява да ги контролирате дистанционно, той се грижи и за това да намали сметките ви, като намалява или увеличава при нужда отоплението / охлаждането в зависимост, от температурата, която сте му задали. Освен това той ви гарантира, че ще имате винаги топла вода когато се приберете без да се налага бойлера ви да работи непрекъснато.

© 2018 | За нас | Реклама | Поверителност | Контакти | Магазин