4.4 65

Воден хиацинт, Воден зюмбюл, Ейхорния (Eichhornia crassipes)

2018-03-27 23:07:34
Оценка 4.4 от общо 65 гласа
Воден хиацинт, Воден зюмбюл, Ейхорния (Eichhornia crassipes)

Воден хиацинт представлява растението от род Ейхорния, което живее във водна среда. Нарича се още воден зюмбюл. Родината му е басейнът на река Амазонка. Корените на растението са изцяло под вода и достигат до около 50 см. дължина, а височината на цветето над водната повърхност е до 40 см. Цъфти през пролетта и лятото в нюанси на розово, синьо и виолетово, цветът му наподобява този на зюмбюла. Ейхорния се размножава много бързо и за кратко време покрива водната повърхност и заема свободното пространство във водоема. В домашни условия може да се отглежда в дълбок съд като просто се остави да плува свободно по повърхността на водата. Използва се за декориране на аквариуми и басейни. През лятото може да бъде чудесна украса на градинското езеро. През есента обаче е нужно да се прибере на закрито, за да се предпази от измръзване.

Светлина: Ейхорния има нужда от добре осветено място. Развива се най – добре на пряка слънчева светлина. Затова е добре да му се осигури място до прозорец. През есента и зимата има нужда от допълнително осветление, затова най – добре поставете луминисцентна лампа в аквариума.

Температура: Водния зюмбюл е топлолюбиво растение. Най – добре се чувства при температури около 22 – 27 градуса. По време на цъфтеж температурата може да е дори малко по – висока – 28 – 29 градуса. Растението не понася резки промени на температурата, както и течение. Затова стъклото на аквариума трябва да е плътно и да спира достъпа на студен въздух в случай на проветряване на помещението.

Размножаване: Ейхорнията се размножава чрез разделяне, след като издънките се отделят от растението се пускат свободно да плуват в съд с вода.

През зимата ейхорния може да загине. За да избегнете това не допускайте температурата да пада под минималната допустима за растението, включете допълнително осветление и поддържайте равнището на водата в аквариума не много високо. 

Воден хиацинт представлява растението от род Ейхорния, което живее във водна среда. Нарича се още во