4.6 72

Фуксия разцъфва на балкона и в градината

2018-03-27 23:07:28
Оценка 4.6 от общо 72 гласа
Фуксия разцъфва на балкона и в градината

Фуксия е многогодишно растение, което може да се отглежда и както в стаята или на балкона, така и в градината. У нас се е наричано още обичка. Фуксиите красят балкона, перваза или градината като могат да се аранжират няколко вида с различни цветове или да се комбинират с други градински цветя. Много подходящи са за висящи саксии. Цъфтят от юни до октомври.

Място: Полусенчесто място, без течение е най – подходящо за обичката. През лятото трябва да се предпазва от силните слънчеви лъчи. Добре се чувства на източен балкон или прозорец, както и в помещения с изкуствено осветление. В периода на цъфтеж растението се нуждае от температура около 24 градуса, а през останалото време – 15 – 20 градуса.

Почва и торене: Фуксията се нуждае от лека почва с кисела реакция, богата на хранителни вещества. В периода на цъфтеж е добре да се подхранва всяка седмица с торове с високо съдържание на калий и фосфор. Половин час преди торенето полеете цветето, не наторявайте върху суха почва!

Поливане: Поливайте обичката сутрин и следете да не остава вода в чинийката. Преполиването е опасно защото може да доведе до загиване на растението, затова поливайте само при суха почва. През лятото се налага поливане веднъж на 2 – 3 дни, а през зимата – веднъж на седмица. Пулвелизирайте от време на време, особено ако въздуха е сух.

Презимуване: Фуксията трябва да зимува в светло помещение с температура около 6 – 7  градуса. С настъпване на пролетта започнете да поливате редовно и да подхранвате с разтворим тор за саксийни цветя, но пестеливо – в намалена концентрация.

Пресаждане: Обичките се пресаждат през пролетта. Всеки път увеличавайте размера на саксията с един номер. Не пресаждайте директно в много голяма саксия. Почвата се състои от равни части градинска пръст, пясък и естествен тор. Осигурете на дъното на саксията добър дренаж.

Размножаване: Обичката се размножава чрез резници през пролетта или лятото. Отрязват се резници с дължина около 10 см. засаждат се във влажен пясък и съда се поставя на слънчево място. Много е важен субстрата да се поддържа постоянно влажен. Резниците ще се вкоренят след 8 до 14 дни. Засадете ги по отделно в малки съдове.

Болести и вредители: Обичките биват нападнати от листни въшки, акари, сиво гниене. Ако забележите появата им използвайте химически препарати за борба с вредители. 

Фуксия е многогодишно растение, което може да се отглежда и както в стаята или на балкона, така и в