Желаете ли да изпратите бюлетина?
X
Гардения (Gardenia)
Семейство Брошови Гардения е вечнозелен ...

Чемшир (Buxus sempervirens)

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 2 гласа)
©

Семейство: Чимширови

Чимширът представлява вечнозелен храст, който може да достигне размери на малко дърво. Растението е много популярно и използвано у нас. Може да се отглежда в саксия, но най – често се използва за озеленяване на градини, оформяне на топиари и гъсти живи плетове. Използва се и при създаването на дръвчета бонсай. Цъфти през април и май. Съществуват над 30 вида чемшир, като се делят на едролистни и дребнолистни и високостеблени и нискостеблени.

Отглеждане на чимшир:

Място: Чимширът предпочита слънчево или полусенчесто място. Пряката слънчева светлина му влияе добре. Понася пресаждане и смяна на мястото.

Почва: Растението предпочита неутрална до варовите градинска почва. Киселите почви не са препоръчителни. От май до август е добре да се подхранва веднъж в месеца.

Поливане: Полива се обилно, но понася и временно засушаване. Ако го отглеждате на закрито в саксия може да пулвелизирате листата му от време на време.

Пресаждане: Прави се напролет, ако е необходимо.

Презимуване: Може да презимува на открито без зимна защита.

Размножаване: Извършва се по два начина – от клонче или от семена.

Подрязване: Подрязването е важно за добрия външен вид и правилния растеж на чимшира. Може да се извършва през целия период на израстване, но особено благоприятно е през март и юни.

Чемширът се използва и като билка в народната медицина.

Предупреждение: Растението е силно отровно, особено листата!

В съчетание с добре поддържан тревен килим, изваяните фигури от чимшир ще придадат атмосфера на класически възрожденски двор и ще бъдат неизменна част от растителността във вашата градина.

© 2018 | За нас | Реклама | Поверителност | Контакти | Магазин