Желаете ли да изпратите бюлетина?
X
Цветни идеи за верандата
През топлите дни и вечери от годината ве ...

Как да подредим вътрешния двор

Гласувай   
(Оценка 5.00 от общо 4 гласа)
©

Вътрешния двор може да бъде място за почивка, забавление, трапезария на открито през лятото. При проектирането на вътрешния двор трябва да се вземат предвид много фактори – климат, изложение, ниво на терена. Разбира се най – важно е да си отговорите на въпроса – каква идея имате за мястото.

Едно от първите решения, които трябва да вземете е изборът на настилка а вътрешния двор. Той зависи от стиловото оформление, предполагаемото натоварване и естествено финансовите възможности. Трябва да се съобразите и с изложението на двора – дали преобладават слънчеви или сенчести площи, има ли защита от дъжд, дали терена е влажен или сух.

Най – предпочитани са настилките от естествен камък (мрамор, гранит, варовик),  дърво, бетонни плочи и тухлени настилки. За оформяне на пътечки и площадки най – често се избират насипни материали – пясък, чакъл, тухлени отломки. Те в комбинация с тревна настилка придават на двора естествен вид, максимално близък до природата.

Ако вътрешния двор е малък разположете мястото за сядане възможно най – далеч от къщата, по този начин откритото пространство остава по – голямо. Ако притежавате голям двор, то не се лишавайте от удоволствието да си обособите кухня на открито или кът за вечеря с камина.

По възможност оформете и детски кът с пързалка, люлка, батут, пясъчник както и открита площ за забавления с приятели.

Ако сте решили да си създадете външна трапезария задължително помислете за предпазване от слънце, дъжд и вятър. За целта може да използвате тента, чадър, а ако имате възможност за по – стабилна и сигурна конструкция – беседка. Изберете мебели, които са издръжливи на промени в климатичните условия – пластмасови или такива от ковано желязо. Ако се спрете на мебели от дърво или ратан, то задължително ги прибирайте или поне покривайте при лошо време.

Ако в двора няма място за голяма маса и столове за хранене, може да си оформите зона за релакс с пейка, малко канапе или масичка за кафе. За да направите къта за почивка уютен и комфортен изберете мека тапицерия и декоративни възглавнички.

Високите дървета и увивните растения могат да ви помогнат за създаване на уединение като послужат за своеобразна преграда между вашия двор и съседните къщи. Освен това могат да ви предпазват и от силните слънчеви лъчи. За постигане на истински зелен оазис декорирайте оградата с подходящи пълзящи растения.

Ако почвата и разположението позволяват засадете цветя, билки и подходящи храсти в близост до къта за почивка. Те освен, че ще създадат красив декор ще ви радват и с приятен аромат. Може да си оформите също скален кът, езерце или красив фонтан. Всичко зависи от пространството, с което разполагате и вашите желания. Не забравяйте и откритото огнище, което е една от най – приятните и романтични идеи за вашата градина.

© 2018 | За нас | Реклама | Поверителност | Контакти | Магазин